Tuesday, November 21, 2023

Sehram

Exponenciális növekedés 

Hány búzaszem fér el a sakktáblán?



    A híres legenda a sakk eredetéről így szól: 2000 évvel ezelőtt Sehram, India akkori uralkodója rosszul kormányozta az országot, sanyargatta a népet. Sessa ebn Daher a tudós tanácsadó a sakkot találta ki, hogy a király hibáira felhívja a figyelmét. Hiába a sah, a király a legfontosabb figura a játékban, egyedül mit sem ér a többi bábu (tisztek, katonák) nélkül. A királynak nagyon tetszett a játék, jutalmat ígért a tudósnak. Annak kérése az exponenciális növekedés klasszikus példája volt. A tudós feltett egy szem búzát (angol források szerint rizst) a sakktábla első mezőjére és annyit kért, hogy mindig a kétszerese legyen a következőn. Ez a hatvannegyedik mezőn tizennyolc trillió búzaszem lett volna.

    Ha azt vesszük, hogy egy búzaszem kb. 40 milligramm, akkor a bölcs által kért mennyiség több mint 70 milliárd tonna búza lett volna. Ma a Földön összesen mintegy 700 millió tonna búza terem évente, tehát a jelenlegi termelési technológia mellett száz év szükségeltetne ennyi búzaszem előállításához.

https://agytoro.hu/tudtad-hogy/hany-buzaszem-fer-el-egy-sakktablan/ 

https://www.ianusher.com/freedom-lifestyle/the-astounding-nature-of-exponential-growth/



1 comment:

Rákosivipera Védelmi- és Oktató Központ 2024.05.16. Kiskunsági Nemzeti Park Kunpeszér, Kunadacs           A Turján vidéken jártunk. Az Ős-Du...