Thursday, February 1, 2024

      

 A Velencei-hegység mállásos formakincse

Terepgyakorlat, kihelyezett összefoglaló tanóra, osztálykirándulás


A Velencei-tó, Velencei-hegység remek helyszín egy egynapos kirándulásra, mert elérhető. Két útvonalat is javaslok:

- Pákozd, Sukoró, Nadap, Pázmánd, Velence

- Velence, Szúnyog-sziget (Pákozdi Pagony), Sukoró, Nadap, Pázmánd, Velence (ebben az esetben csak csalós tókört kell tenni, a gyerekekkel kimarad a műúton való kerekezés Dinnyés ill. Pákozd között, a hajózás plusz élmény, miközben vízimadarakat figyelhetnek meg, a bicikliket pedig ingyen viszi a hajó)

  

Nincsenek nagy távolságok, szintkülönbségek; könnyen, biztonságosan teljesíthető kiskamaszokkal is. A lehetőségek tárháza végtelen, a formakincs lenyűgöző. Ingókövek, barlang, gyapjaszsákok, sziklaszoros (igen!)...

Természetismeret 6. osztály első fejezetének összefoglalására nagyon jó lehetőség, ősszel csodaszép a táj! A Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark bevonásával ki is bővíthetőek az ismeretek a flóra és fauna megismertetésével; de tanulhatnak térképészetről is a gyerekek a Nadapi Szintezési Ősjegy meglátogatásával. 

  

A két túra során el lehet mondani a hegységképződést, föbb ásványokat, felszínformálást. Amíg ők is felszínformáló erőt játszanak észrevétlen tanulnak, tapasztalnak. Az út során meglátogatott bányák valamelyikében maguk is gyűjthetnek kőzetmintát.



A Velencei-hegységben nincsenek nagy szintek, így a 30 km biciklizés vagy 5 km gyalogtúra+25 km biciklizés nem megeröltető, kiskamaszokkal is könnyen teljesíthető. A sok megállóval, fél órás tekerésekkel észre sem veszik mennyit mozognak.

Picit eltávolodva a tó mellől rengeteg kincsre lelhetünk!


No comments:

Post a Comment

Rákosivipera Védelmi- és Oktató Központ 2024.05.16. Kiskunsági Nemzeti Park Kunpeszér, Kunadacs           A Turján vidéken jártunk. Az Ős-Du...