Sunday, February 25, 2024


BioFungi
2024.02.23.

Ócsa - Áporka

Tudtátok, hogy a gombatest 24h alatt megduplázza a méretét és,

hogy a micélium 1 cm-t nő óránként?

Azaz: "Nő, mint a gomba."


    
    A gombatermesztés folyamata a komposztgyártással kezdődik. A legfőbb alapanyag a szalma, ehhez adnak csirketrágyát, lótrágyát (EU-ban zömmel), nagy mennyiségben vizet és gipszet. A komposztgyártás ill. a gombatermesztés két külön telephelyen, szétválasztva történik a BioFunghinál; ennek élelmiszerbiztonsági okai vannak (fertőzésveszély). Saját alapanyaggal dolgoznak, hogy a legjobb; saját igényeiknek megfelelő alapanyagon termeszthessék a gombát. A csiperkét trágyabázisú, a laskát szalmabázisú alapanyagon termesztik. A cég évente 50-55 ezer tonna szalmát használ fel (hetente 1200 bálát). Ezt 100 km-es körzetben saját bálázásból biztosítják.
    1. fázis: Áztatás - a száraz szalma víztartalma 13-14%, a komposzté 60-65%. A folyamat során visszaforgatják a technológiai vizet, de rendkívül vízigényes az eljárás. Az előáztatás után az anyagot 3-4 napig pihentetik, ezután következik a keverés. Az anyag egy ún. mixelő berendezésbe kerül - ekkor kerül bele a csirketrágya és a gipsz, miközben locsolják. A felültöltős bunkertöltő gépek betöltik a bunkerbe az anyagot (1 keverés 8-900 tonna, 10 db bunkere van a cégnek) ahol 12-13 napot tölt. A bunkereket többször átrakják (a 30 tonnás gépek 6-8 tonna anyagot bírnak a villán), eközben a komposzt homogenizálódik, oxigénnel feldúsul. A fermentálásnak köszönhetően a mikroorganizmusok át tudják alakítani az alapanyagokban lévő természetes szerves anyagokat olyan hasznos anyagokká, amelyet később a gomba fel tud venni tápanyagként. A bunkerekben az érlelés lélegző padlón (szőnyegen) történik, ez biztosítja az oxidatív körülményeket a komposztnak. Ez a fázis összesen 12-16 nap. (A szalmás keverés hosszabb, a trágyás rövidebb.) Az anyagot a szőnyeggel együtt kihúzzák és innen kerül át a hőkezelő tartályokba.


    
    2. fázis: A következő fázis a hőkezelés, aminek során az alapanyagot szelektívvé teszik, hogy csak a gomba számára szükséges tápanyagok maradjanak vissza a gombakomposztban ill. kór és kármentesítik. Gőzzel pasztőrözik az anyagot. A hőkiegyenlítés 58-60 fokon történik, a ventillátorokat ill. az egész folyamatot számítógép vezérli. Maga a pasztőr 6-8 órát vesz igénybe, ezután 5 napot van az oxigén/szén-dioxid szenzorokkal ellátott alagútban az anyag. Az utolsó nap a kondícionálás, mikor is 48 fokra visszahűtik az anyagot, ekkor a komposztban maradt hasznos mikroorganizmusok beépítik a szervezetükbe az ammóniát és tápanyaggá konvertálják. Ezzel befejezik az egész komposztálási folyamatot. A hőmérséklet segít, hogy az egyszerű cukrok, fehérjék, aminosavak és minden egyéb természetes összetevő át tudjon alakulni gombakomposzttá.



    3. fázis: A következő áttárolással történik az oltás. A pasztőrizált komposztot gombacsírával beoltják. Átszövetelik a komposztot. A gombakultúra rozsszemekre van oltva, 1 tonna anyaghoz mindössze 6 liter csíraanyagot kevernek. A csíraanyag előállítása biotechnológiával történik. Dunaharasztiból ill. külföldről szerzik be az alapanyagot. (Pl. a Shiitake gomba komposzttal együtt érkezik Kínából.) Maga a csíraanyag ill. az oltott komposzt is hőmérséklet érzékeny - hűtve tárolják, szállítják. Az oltott komposztot értékesítik is. A gombatermesztés történhet régi technológiával - borospincékben (Budafokon pl.), vagy modern gombaházakban, ahol a temperálás, szellőztetés, párásítás számítógép vezérléssel történik. Természetesen folyamatos a minőségellenőrzés - a teljes folyamatot az üzembiztos laborban monitorozzák. A 4-5 alkalommal történő átrakáskor veszik a mintákat - vizsgálják a ph-t, nitrogén- ill. ammóniatartalmát az anyagnak. Ugyanekkor higiéniai mintákat is vesznek, melyeknek baktérium tartalmát vizsgálják. Ezekre külön előírások vonatkoznak.


    4.fázis: Az utolsó fázis tulajdonképpen maga a termesztés, érlelés. Az ócsai gombatelepre egyszerre 3 kamionnal 72 tonna átszövetelt komposztot visznek. Amikor 30 - 35 cm vastagon betárolják a komposztot, akkor kap még 6 cm vastag takaróföldet - tőzeget. (Olaszországból, Lengyelországból) Ezzel szimulálják az erdei körülményeket - a micélium azt hiszi, hogy az erdőben van.  Minden automatizált, számítógép vezérelt. Maga a technológia holland. Minden fajta gombának más és más páratartalom, szén-dioxid tartalom, hőmérséklet, locsolási mennyiség kell, de még a levegőt is szűrik.  A laska sátrakban padlófűtés van. A számok, adatok itt is elképesztőek - 40000 négyzetméter termőterülettel rendelkeznek. Egy teremben összesen 864 négyzetméter termőterület - a termesztő állványok 6 emeletesek és 30 méter hosszúak. Ez négyzetméterenként 84-85 kg anyagot jelent. Hetente 110-130 tonna gombát termesztenek, 6 milliót évente. A legnagyobb tömegben csiperkegombát (fehéret és barnát) termesztenek - összesen 30 termesztőházban. Laskagombát termesztősátrakban, melyekből 24 db van. A szedőállványok automaták, de a szedés kézimunkát igényel - ezt távolkeleti munkások végzik. Kb. 2 hét a teljes átszövetés ill. termőrefordulás ideje. Ezután 2 hullámban szedik a gombát.



    Miután az anyag kitöltötte az idejét - 16-18 napot a termesztőházakban kitárolják a letermett komposztot és ebben az állapotában is tovább hasznosítható talajjavításra, talajelőkészítésre ill. ültető közegként is felhasználható. Kiszórják a mezőre, vagy kertészeteknek értékesítik tovább.


    
    "A gombatermesztés fenntarthatóság szempontjából nagyon előnyös, tulajdonképpen felfogható egy modern újrafeldolgozásnak is, mivel a gombakomposzt előállításához a mezőgazdaság más ágazataiból származó mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) hasznosítja. Ez teszi a gombatermesztést fenntarthatóvá. és a gombaipart tökéletes partnerré más mezőgazdasági ágazatok számára.
    A termesztett gomba magas hozama nagyon alacsony ökológiai lábnyommal jár. Egy kilogramm gomba előállításához mindössze 7 liter víz és 1 KW energia szükséges és ez 0,3 kg szén-dioxid kibocsátásának felel meg. A modern, felszíni, számítógép által vezérelt gombatermesztő házakban mikrocsepegtetéses öntözés valósul meg, azaz  a gomba növekedéséhez szükséges víz teljes mértékben hasznosul. A gombatermesztésben nem használunk növényvédő szereket, a termesztőházakat pedig gőzzel fertőtlenítjük, így még kisebb a környeztterhelés. Ezen kívül mindkét telephelyünkön napelemes rendszer segíti energiaellátásunkat. A gombatermesztés további előnye, hogy a letermett komposzt talajjavításra (pl. virágföld előállítás) hasznosítható, így még kevesebb hulladékot termel." - 
Olvassuk a cég honlapján:

   
    Az összképet némiképp árnyalja a műanyag csomagolás. Ezt a hihetetlen mennyiséget 85%-ban műanyag tálcába csomagolják 350 gr-os kiszerelésben, melyre műanyag fedő kerül, amit még zacskóznak vagy fóliáznak is. Bizony itt még lehetne hova zöldülni...
    Azért ne haragudjunk a gombára! Sajnos, sérülékenysége miatt nehéz a csomagolása, tárolása. A gomba ún. "szuperélelmiszer". Immunerősítő, fehérjékben gazdag, kiemelkedően magas a D-vitamin tartalma, kedvező az aminosav összetétele és alacsony az energiatartalma. Bátran fogyasszuk! Változatosan elkészíthető és nagyon finom!




















No comments:

Post a Comment

Bonduelle Csomagolás a növényvilágban 2024.04.11. Nagykörös      A Bonduelle 1992 óta van jelen Magyarországon. 10 évente nyitott egy-egy g...