Tuesday, April 30, 2024


Bonduelle


Csomagolás a növényvilágban

2024.04.11.

Nagykörös



    A Bonduelle 1992 óta van jelen Magyarországon. 10 évente nyitott egy-egy gyárat a francia tulajdonú vállalat. Nagykörösön zöldségfeldolgozót (1992), Békéscsabán konzervüzemet (2002) ill. Nyírszőlősön pálinkafőzdét (2012). Alföldi termőterületeken termesztenek kukoricát ill. zöldborsót. A termőterületek természetesen nem saját tulajdonúak, hanem leszerződnek a termelőkkel, ők adják a termelőknek a vetőmagot, műtrágyát. A termőterületek megoszlása az alábbiak szerint történik: zöldborsó: 2000 ha/35 partner, kukorica: 4000 ha/50 partner, szárazbab: 250 ha/10 partner. A termőterületek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, de abból a kukoricából, ami nem éri el a kívánt minőséget itt helyben biodízel üzemanyag készül. 

    A termelési időszak március közepétől december közepéig tart, tavasszal és ősszel a száraztermékeket dolgozzák fel; aztán következik a két zászlós termék: a nyár elejétől 6 hét a borsóé, a nyár közepétől októberig terjedő időszak pedig a kukoricáé. Nagykörösön 310 állandó ill. 81 szezonos munkavállaló van. A szezonos munkavállalók a borsószezonnal kezdenek, október végéig - amíg a kukorica szezon kitart - zömmel gépkezelők és nyersanyag pakolók. A téli időszakban szerelés, karbantartás folyik.

    Maga az üzem hatalmas. A 6 gyartósoron 220 millió doboz/év készül. A konzervdobozok mérete különböző: 1/8, 1/4, 2/3, 1/2, 4/4. (Az 1/8-os méret a májkrémkonzervnek felel meg.) A különböző sorokon különböző méretű dobozokat töltenek, de könnyű az átállás is egyik méretről a másikra. Ilyenkor arra figyelnek, hogy a csomagoláshoz a bálák, rekeszek megtöltődjenek, kifuttatják és mehet a következő méret.  Üveget 3 formátumban töltenek: 580, 720, 370 ml méretekben. A nagyobb méretű üveges termékeket az éttermek, szállodaipar használja fel. Az 5 csomagolóvonalon 200 millió dobozt csomagolnak évente. Ekkora mennyiséghez hatalmas raktározási kapacitásra is szükség van. Maga az üres (csupasz) doboz is sok helyet foglal, hogy mindig legyen elegendő a gyártáshoz, ill. a félkész raktárban is áll a termék, mert akkor csomagolják, amikor beérkezik a megrendelés. Különösen igaz ez a saját márkás termékekre, melyek itt a gyárban kapják meg az adott cég kívánta csomagolást. Párhuzamos termelés is lehetséges, egyszerre tudnak feldolgozni csemegekukorica/borsó/bab/mix friss és/vagy fagyasztott nyersanyagot. A cég mindenféle minőségellenőrzési audittal, tanúsítvánnyal és külön ellenőrző ill. termékfejlesztő laboratóriummal rendelkezik. (Ez a fejlesztő laboratórium volt a gyárlátogatás legérdekesebb része, itt mindent piciben lemásoltak, még miniatűr osztott hidraulikus sterilizáló és mini záróberendezés is volt.) Tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmaznak a termékek, hőkezeléssel és vákummal tartósítanak.

    A cég logoja színeivel is képviseli a 2 fő termékét. 





    Az üzemet végigjárva sokféle túlcsomagolást láthattunk: pl. 2-3 kisebb konzerv plusz karton papírba becsomagolása, papírkínáló tálcák a konzervek alatt. Nézzünk csak rá a növények természetes csomagolására, milyen remekül megoldják! A borsószemek a hüvelyben, a kukorica a csuhé ruhájában. A modern csomagolástechnika le is másolta a hüvelyes csomagolást: gondoljunk a rágógumira, vagy a gyógyszerek csomagolására.





Hogyan készül a kukoricakonzerv a nagykörösi üzemben? Hosszú leírás helyett kiderül az alábbi videóból (a különbség a borsónál csak a blansírozás - a borsó előfőzése ill. másik tisztító, előkészítő soron megy be a termény):


Érdekesség:
  • A konzervdobozokon a lejárati dátum Julianus-naptár szerint van megadva.

    


No comments:

Post a Comment

Rákosivipera Védelmi- és Oktató Központ 2024.05.16. Kiskunsági Nemzeti Park Kunpeszér, Kunadacs           A Turján vidéken jártunk. Az Ős-Du...