Thursday, March 14, 2024


Csomagolás az állatkertben

2024.03.14.

Fővárosi Állat- és Növénykert - Budapest


Kartondoboz az orangutánoknál

    A különböző csomagolóanyagok az orangutánoknál a környezetgazdagítás eszközei, ún. viselkedés stimulátorok. A szabad természetben élő állatoknak nagyon sok dolguk van; rámegy az egész napjuk arra, hogy magukról gondoskodjanak, táplálékot szerezzenek, búvóhelyet keressenek.  Az állatkertben viszont semmi ilyesmire nincs gondjuk, megkapják a megfelelő takarmányozást, gondozást. Azért kell a program az állatoknak, hogy ne unatkozzanak. Mi lenne, ha az orangután is lelépne, mint Sanyi a pingvin? A szumátrai orangután kezével nem csak a fákon lógva kapaszkodik, hanem kiválóan szerel is. Az állatkert dupla anyacsavarokat, horganylemezeket kénytelen bevetni, mert fifikásak. Leszedik a műgyantát is a falakról. A számukra adott kartondobozokkal a természetbeni viselkedésüket is tudják mimikálni. A dobozokkal lerekesztenek területet maguknak, pakolgatják ide-oda, mintha fészket építenének ágakból - akárcsak a gyerekek, mikor bunkit készítenek. A műanyagdézsát a fejükre húzzák, a kölykök bebújnak alá. Nekünk, látogatóknak is hasznos ez a viselkedésgazdagítás, mert tevékenykedő állatokat láthatunk. Nekik pedig fizikális és mentális elfoglaltságot is ad.

Rokonok vagyunk és ez meg is látszik

Dobozoló emberszabásúak


Élő csomagolás az ékes darazsaknál - avagy az Alien story

    Az ékes ősdarázs önmagát csomagolja be szegény csótányba, aki élő táplálékul szolgál a lárváknak. (Az állatkertben olyan profik a tartásban, tenyésztésben, hogy ők szolgáltatták a BBC-nek - Attenborough-nak az állományt, mikor erről forgattak.) Ez a bizarr szaporodás a szemünk előtt zajlik a Varázshegyben. Látjuk a csótányokat, amik zsákmányul szolgálnak a darazsaknak. A terráriumban a darazsak egy első szúrással elkábítják a csótányt, a másodikkal pedig anatómiai pontossággal lebénítják. Keltető üreg helyett kémcsövekben nézhetjük a csótányokat. A darázs becipeli a csótányt a kémcsőbe, a lábára helyezi a petét. A petéből egy nap múlva kikel a lárva és innen kezdődik a horror. A lárva berágja magát a csótány testébe, és módszeresen felzabálja azt. Belülről eszi meg, a létfontosságú szerveit szigorúan a végére hagyva. Két hétig eszi a csótányt, majd az üres vázban bábbá alakul. Kb. egy hónap múlva pedig kikel a kész darázs, aki mehet is vissza a terráriumba, hogy eleség után nézzen.

A teljes folyamat megfigyelhető az állatkertben

A darázs átalakulása


Íme egy rövid film a "csodálatos kapcsolatról":


    Hasonlót otthon is megfigyelhetünk a kertben - különösen, ha vízpart közelében lakunk: 
fazekas darázs pókot fog zsákmányul, ugyanúgy megbénítja és sárból épített bölcsőjébe viszi. A lárvái ezekben a sárbölcsőkben kelnek ki, és a rabul ejtett pókból táplálkoznak.

    Poén ill. angolozás:
Vicces képregény a rajongó szaktársnak

Még több parazita darázsfaj 

Forrás:
bev.kép: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fstatic01.nyt.com%2Fimages%2F2023%2F10%2F29%2Fmultimedia%2F29tb-jewel-bug-kvfz%2F29tb-jewel-bug-kvfz-videoSixteenByNine3000.jpg&tbnid=EmPuSpn05IKAXM&vet=12ahUKEwiy6rrzmPiEAxXTlv0HHb4WBfIQMygAegQIARBF..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2023%2F10%2F29%2Fscience%2Femerald-jewel-wasp-cockroach.html&docid=dUinpcO-lHuEKM&w=3000&h=1687&q=jewel%20wasp%20cockroach&ved=2ahUKEwiy6rrzmPiEAxXTlv0HHb4WBfIQMygAegQIARBF
video: https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/alien-darazs-az-allatkertben






    
    

    
    










No comments:

Post a Comment

Menedék a betonrengetegben 2024.04.19. Tanösvény és Kiállítás a Sas-hegyen Az interaktív kiállítás és a kilátó szabadon, a tanösvény csak sz...