Thursday, March 28, 2024

Kolodkók Kőbányán 

2024.03.22.

Dreher Sörgyárak - Kőbánya

A titkos és a látható miniszobor.


    Kőbánya ikonikus sörgyára a Dreher fennállásának 165. évfordulójának ünneplésére 2019-ben felkérte Kolodkó Mihályt két szobor elkészítésére. A gerillaszobrász nem adta be könnyen a derekát, de 1 évvel később 2020-ban a múzeum felújításának befejezésére és újonnani átadására elkészült velük.

    A titkos szobor Id. Dreher Antalt a "Sörkirályt" ábrázolja egy korhű söröshordóra helyezve Európa egyik legszebb műemlék serfőző háza előtt. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk nézni be kell jelentkeznünk egy sörtúra látogatásra, hogy bemehessünk a gyárudvarra. A látogatás során megnézhetünk egy rövidfilmet a sörgyár történetéről, tartalmazza a gyárlátogatást az ikonikus Sörfőzőházba ill. a Sörműhelybe és végül a kóstoló sem marad el. A Söripari Emléktár az ország legjelentősebb söripari szakgyűjteménye, ahol a söripar történeti emlékein túl műszaki és gyártási eszközök, plakátok, fényképek, képzőművészeti alkotások is láthatók. A modern kor látogatói a QR-kódok segítségével további információhoz juthatnak a kiállított tárgyakról a virtuális térben. A múzeum őrzi az ország legelső dobozos sörét is. 

A legendák szerint I. Dreher Antal sétapálcája üreges volt, 
ide rejtette a sör-mintákat, amikor Németországban és
 Angliában tanulta a mesterséget.


Régi gázlámpa

Több, mint 100 éves kerékvető

    A sétapálcás Dreher már kész üzemet vett anno Kőbányán (a Kőbányai Serfőző Társaságot 1862-ben), tudta, hogy a sörgyártáshoz szükséges hatalmas mennyiségű vízhez mélyfúrással könnyen hozzá tud jutni és adott volt a kőbányai sziklapince rendszer is, ami ideális helyet biztosított a sör érleléséhez.
    A másik, szabadon látogatható szobor egy mészkő hídon található a gyáron kívül - utalva a mészkő pincékre (ebből a mészkőből épült pl. az Operaház is). A söröskocsi a Dreher-lovakkal a vándorútra kelt és világhírűvé vált márkát jeleníti meg.



A Jászberényi út gyár előtti szakaszát is átnevezték a jeles alkalomból

    Kőbányán van Budapest mértani középpontja, és alatta az egykori mészkő bánya. Az elképesztő méretű (kétszázezer négyzetméter és több, mint 30 km járathosszúságú pincerendszer csak vezetéssel látogatható - pl. velük: pincetúra

Érdekességek:

  • A Rákóczi úton mai napig álló Dreher Palotát az Erzsébet-híd építésekor és az út kiszélesítésekor 5 méterrel beljebb kellett tolni közvetlenül a felépítése után.
  • Ifj. Dreher Antal 1897-ben gondolt egyet és megvette a martonvásári Brunszvik-kastélyt, melyet 1945-ig birtokolt is.

No comments:

Post a Comment

Menedék a betonrengetegben 2024.04.19. Tanösvény és Kiállítás a Sas-hegyen Az interaktív kiállítás és a kilátó szabadon, a tanösvény csak sz...